Önleme ve Tedavi
Yaşlılarda kalça kırıkları sık görülür. Aslında, istatistiklere göre, her yıl 65 yaş ve üstü 300.000’den fazla yetişkin kalça kırığı nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Yaşlı kadınlar erkeklerden daha yüksek risk altındadır ve genel olarak kalça kırıkların % 95 ‘i yana düşmeden oluşur.
Yaşlı erişkinlerde kalça kırıkları neden tehlikelidir?
Yaşlılarda kırık bir kalçanın komplikasyonları hayatı tehdit edici olabilir. Ölçme değerlendirme kuruluşları tarafından yayınlanan istatistiklere göre, kalça kırığından bir yıl sonra ölüm riski yaşlılarda %12 ila %37 arasında değişebilir. Ölüm riskleri, özellikle başka bir sağlık sorunu veya bilişsel bozukluğu olan kişiler, ameliyatsız kalça kırığı tedavisini tercih edenler ve bağımsız yürüyemeyen kişiler için yüksektir. Kırık bir kalça, yaşlıların hareketliliğini ciddi şekilde etkiler. Yaşlılar uzun süre hareket halinde olmadıklarında, aşağıdakiler gibi ciddi durumlar geliştirebilirler:
- Bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtıları (Amboli)
- Zatürre
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Yatak yaraları
Yaşlılarda kalça kırıkları nasıl önlenir?
Yaşlanan sevdiklerinizin, evlerinin güvenli ve risk içermediğinden emin olarak kalça kırıklarını önlemesine yardımcı olabilirsiniz.
- Odaların iyi aydınlatıldığın dan ve ışık aldığından emin olun. Aydınlatma çok loş veya çok doğrudan olmamalıdır. Işık düğmelerinin erişilebilir yerlerde olduğundan emin olun.
- Düşmeleri önlemeye yardımcı olmak için kilim ve halıları sabitleyin veya Tökezleyebileceği şeylerden halı, kilim vb. kurtulun.
- Banyo için bir sandalye ve duşta kaymaz paspaslar ekleyerek banyoları güvenli hale getirin. Gerektiğinde tutunma çubukları takın. Klozet oturaklarının hastanın rahatlıkla oturup kalkabileceği ölçülerde olduğundan emin olun
- Sandalyelerin sabit olduğundan ve kolçakları olduğundan emin olun.
- Mutfakta düşme tehlikelerine karşı önlem alın. Lavabonun önüne lastik bir paspas yerleştirin ve zeminde kaymaz temizleyiciler kullanılmalı. Rafların alçak kolayca ulaşılabilecek şekilde olmalı. Sık kullanılan eşyaları düzenleyin.
- Merdivenlerin her iki yanına korkuluk takın ve basamakların kaygan olmadığından emin olun.
- Yeti kaybı yaşayan yaşlıları yalnız bırakmayın. Onlara destek olup, hayata bağlayacak bakıcılarla daha güven de olmalarını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca sevdiklerinizle şu konularda da takip edin.
- Düzenli göz kontrolleri yaptırmak.
- Uygun sert tabanlı düz ayakkabılar giydirmek.
- İlaçların yan etkilerine karşı dikkatli olmak.
- Kalsiyum ve D vitaminide dâhil olmak üzere kemik yoğunluğunu artıran takviyeler almak konusunda doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışın.
- Düzenli yürüyüş, hafif denge ve bacak kuvvetine yardımcı olan egzersizlerle mümkün olduğunca fiziksel olarak aktif olmasını sağlamak.